Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2024. Március »
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Akadálymentes verzió Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek  
 

LÁTNIVALÓK/TERMéSZETI KöRNYEZET

Kaposvár természeti környezete

Kaposvár parkjai

A képekre kattintva megtekintheti a galériát.

Városliget

Nyugalom és kikapcsolódás vár mindenkit a belvárostól mindössze 10 percre lévő Városligetben. A Malom-tó és környéke kedvelt pihenőhely. Itt áll a kaposvári gyermekek nevét apró bronzlevelein viselő, Gera Katalin szobrászművész által készített két „Életfa”. Az Olimpikonok emlékoszlopa mellett az aradi vértanúk emlékköveit is megtekinthetjük. A park ideális helyszín a sportolni vágyóknak, hiszen futókör, görpark, streetball pálya mellett parkourpályán tesztelhetjük ügyességünket.

Berzsenyi park

A belváros legnagyobb zöldterülete a Berzsenyi park. A parkban megtekinthető Gera Katalin alkotása a Szabadság angyala, a város egyik legjelentősebb polgármestere Németh István szobra, Berzsenyi Dániel mellszobra. A 44-es gyalogezred emlékoszlopa a történelmi múltat idézi. A park közepén 2001-ben állították fel az eredeti formájában újjáépített Zsolnay-díszkutat.

     

Vaszary park - Kaposvár új, zöld parkja, 2019

2019. októberében nyílt meg Kaposvár első okos és egyben környezettudatos parkja. Területén számos attrakció és szolgáltatás várja a kikapcsolódásra vágyókat: bábszínház, színes és gazdag formavilágú tematikus játszótér Kő Boldizsár fafaragóművész faragott mesefigurás alakajival, szabadtéri kondipark, szelektív hulladékgyűjtők, tó, szökőkutak, napozó- és függőágyak. A park alkalmas a helyi élővilág bemutatására, berendezései között versfal, valamint több olyan eszköz is van, amelyet okos készülékekkel aktiválva számos pluszélményhez juthat a látogató. Különlegessége, hogy a közvilágítást, a vezeték nélküli internetet és a mobiltöltők energiaszükségletét napelemfák biztosítják.

7400 Kaposvár, Dr. Böszörményi-Nagy Géza utca

Csiky Gergely Színház park 

Az 1933-ban kialakított park, a színház felújításával párhuzamosan, 2020-ban megújult. A parkban Gera Katalin Tündérrózsa című díszkútja (1983) is színesíti. 


Deseda, Zselic, Gyertyános, Tókaji parkerdő

 

Kaposvár környékét régen kiterjedt erdőségek borították, lehetőséget adva - jellemzően a tavak körül - parkerdők, kirándulóhelyek létrehozására. Az 1972 és 1981 között kialakított Desedai-, Gyertyánosi-, Tókaji-, és Töröcskei-parkerdők ma is a kaposváriak kedvelt kirándulóhelyei.


A Deseda hazánk egyik leghosszabb mesterséges tava, melyet a Deseda-patak felduzzasztásával alakítottak ki. Hossza mintegy nyolc kilométer, szélessége 300-500 méter. Több Kaposvár környéki települést, településrészt - Somogyaszaló, Toponár - is érintő partján horgászparadicsom, strand, hétvégi hobbikertek találhatóak, a tó körül kerékpárúton lehet körbekerekezni. A leghosszabb kerékpártúra útvonala csaknem 23 kilométer. 1994-ben Kaposvár közgyűlése Deseda és környéke néven védett területté nyilvánította az 1112 hektáros területet. Nem véletlenül: a tó és környéke számos védett állatnak, vonuló vízimadárnak kedvelt élőhelye, pihenőhelye. Jellegzetes állatfaja ennek a területnek például a magyar tűzlepke, a kis apolló lepke vagy a fehér gólya. 

A toponári, azaz a keleti oldalon működő strand közelében épült a Fekete István Látogatóközpont, amely a tó és a somogyi vidék flóráját és faunáját mutatja be. Egyik fő látványeleme az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa, amelynek törzsén és lombkoronájában az erdők-mezők élővilága elevenedik meg. Másik különlegessége egy hatalmas akvárium, amely a Deseda jellegzetes halait mutatja be. A létesítmény teljes körűen akadálymentesített valamennyi célcsoport számára. Az épület mellett csónakkikötő, játszótér is épült. A tavon napelemes, környezetbarát, kerékpárszállítására is alkalmas kis hajó működik, amely kellemes sétahajózást tesz lehetővé.A terület az új ökoturisztikai útvonalon járható körbe akár gyalogosan, akár kerékpárral.A túrázók pihenőhelyeket, esőbeállókat találnak útközben. A kilátóból pedig gyönyörű a panoráma! Virtuális túra

A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki 1978-ban, parkolókkal, gépkocsi beállóval, kiszolgáló egységekkel, játszóterekkel és tanösvényekkel.
A parkerdő magában foglalja a 26 hektáros arborétumot is, mely igazi különlegesség. Félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. A terület - melyen eredetileg egy tájidegen akácos volt - nagyon változatos természeti adottságokkal rendelkezik: vannak benne száraz dombhátak, enyhe nyugati és keleti irányú lejtők, mocsaras részek is. A növények telepítése 1978-ban kezdődött meg a Sefag Rt jóvoltából. A fiatal botanikai gyűjteményben szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos fafaj és 38 tűlevelű fajta. Az impozáns látványt nyújtó tűlevelűeket, hamis ciprusokat, tujákat és jegenyefenyőket sorokban és csoportosan ültették. Az arborétumban a külhoni fajok mellett olyan hazai őshonos fajok is megtalálhatóak, mint az ezüsthárs, a bükk, a nyír.

A nagyközönség számára a millennium évében nyitották meg a botanikai gyűjteményt, mely egyaránt szolgálja a kikapcsolódást, a tanulást és a pihenést a szemet gyönyörködtető növényritkaságokkal. A partról 100 méteres fahíd ível át a tó Deseda pataki ága fölött a félszigetre, ahol a kisebb utak mellett két fő sétaúton járhatjuk körbe az arborétumot: Az egyik közvetlenül a vízpart vonalát követi 1,4 km hosszúságban, a másik körsétaútszerűen kanyarog a facsoportok között 1,7 km hosszan.

Kalanderdő - az Arborétum nyugatról, egy fahídon közelíthető meg, s tele van attrakciókkal, meglepetéssel! A tematikus útvonalakon madár-megfigyelőhely, kalandkunyhók, lebegő sétány, interaktív és lovas tanösvények várják a kirándulókat.

Deseda erdei kaland sétány

A lombkoronatanösvény a desedai arborétumtól (kaposfüredi oldalon) nem messze található. A tanösvény nagyjából 20 méter hosszú és 6 méter magas.

A várostól délnyugatra található a Tókaji-parkerdő. Különösen kedvelt a kirándulók körében, hisz közel van a városhoz - mindössze három kilométerre, Kaposvár és Kaposszerdahely között. Könnyen megközelíthető autóbusszal, gépkocsival és kerékpárral is. Nagyon változatos természeti adottságokkal rendelkezik, az erdő természetes varázsa egyesül itt egy összefüggő tórendszerrel. Területe 141 hektár. A tórendszer a horgászoknak is kedvelt pihenőhelye, számos rangos horgászverseny helyszíne. A kirándulókat gondozott tisztások, sétautak, tűzrakóhelyek, erdei tornapálya, játszóterek várják, így a kisgyermekes családoknak is alkalmas egész napos programok szervezésére. Séta közben az egyedülálló növényzetben gyönyörködhetünk. A parkerdő növényfaj-állománya a Zselicéhez hasonló - bükk, tölgy, gyertyán -, de emellett nem őshonos fajok, különlegességek is láthatóak, ilyen például a vörös tölgy, a duglász fenyő vagy a lucfenyő.

Kaposvár déli peremén, Zseliskislak határában, a 67-es út mentén újabb, 44 hektáros parkerdő várja a kirándulókat. A Gyertyánosi-parkerdő egy "falatnyi Zselic": romantikus, hangulatos, vízmosásokkal, dimbes-dombos területekkel, völgyekkel szabdalt terület, melyet apró tavak tesznek még változatosabbá. Növényzetét - nevét is innen kapta - meghatározza a fiatal gyetyán erdőség. Nemcsak pihenni vágyók, túrázók számára ideális, hanem a lovassport szerelmeseinek is, hisz a parkerdőtől néhány száz méterre lovarda is található.

A 70 hektáros Töröcskei-parkerdőt 1981-ben hozták létre Kaposvár déli részén, a Töröcskei-patak völgyében, illetve annak peremén. A terület egy részére fiatalos bükkös és kocsánytalan tölgyes a jellemző, míg másutt idősebb gyertyános-tölgyes és bükkös állományokkal találkozunk. A Töröcskei-patak vizét felduzzasztva hozták létre az 1970-es években a Töröcskei-tavat, mely nagyon kedvelt horgásztó, rendszeresen nemzetközi halfogó versenyek színhelye is, melyek aktív közreműködője az 1934-ben alapított Kaposvári Sporthorgász Egyesület. A tó 3 hektáros területű, 600 m hosszan és 200 m szélességben tölti ki a völgyet. Átlagos mélysége 2 m, de a mederviszonyok eléggé változatosak, így találhatók 3-6 m közötti szakaszok is.

A megye egyik legszebb, helyenként már hegyvidéki viszonyokat idéző, erdőben bővelkedő területe a Kapos völgyétől a Mecsekig húzódó Zselic. A megyeszékhelytől délre található dombvidék egyben Kaposvár környékének legfontosabb természeti értéke is, hiszen az erdős területek aránya, állománya országos viszonylatban is kiemelkedő. A több mint kilenecezer hektár területű Zselici Tájvédelmi Körzetből 140 hektár fokozottan védett.
A terület páratlan sokszínűsége, kisebb-nagyobb vízfolyásai és csurgói, hideg, nedves völgyei, déli, meleg, szőlőművelésre is alkalmas - néhol meredek, máshol szelíden emelkedő - domboldalai, mocsár rétjei emlékezetes túrát ígérnek minden idelátogatónak.

Erre a vidékre is igaz a Dél-Dunántúl általános jellegzetessége: a vidék a mediterrán, illír, pannon, és gyakran az alpi flóra növényeinek határzónája. Egyedi növénytársulásai különböző területek fajai által kialakított érdekes kapcsolatok eredményeképp jönnek létre. A Zselic löszdombjain jóval a neki megfelelő magassági zóna alatt megjelenik a bükk, és gyakran - ritka, és igen értékes társulást kialakítva - elegyet alkot a délről idáig felhúzódó balkáni ezüsthárssal (legszebb példája a szépséges és vadban gazdag Ropolyi-erdő) - ugyanakkor azonban az északi oldalakon és a mélyebb, hűvösebb völgyekben őshonos az erdei fenyő.

A napos domboldalak gyorsan felmelegedő lösztalaján értékes melegkedvelő növények tucatjai élnek.

A Zselic néprajzi, társadalomtörténeti szempontból is értékekkel teli táj. A kőkorszak óta lakott, a török előtti időkig pedig sűrűn lakott vidék volt - máig kisebb falvak és nagyobb, annak idején városnak nevezett települések nyomait rejtik az erdők. A törökdúlás után azonban szinte teljesen elnéptelenedett. Az akkor még valóban hatalmas, egybefüggő erdőségek betyárvilága messze földön híres volt, a fennmaradt betyárlegendák gazdagsága a bakonyi történeteket idézi. A tájegység magyar és délszláv lakói hosszú időn át részben erdei állattenyésztéssel, makkoltató sertéstartással foglalkoztak (a zselic szó is a zselod - makk szóból ered).


A Zselicben túrázókat a festői dombok közt meghúzódó apró kis településeken mindenütt várják különleges látnivalók. A táj jellegzetes népi építészetét a tájvédelmi körzet nyugati határán található Szennai Falumúzeum mutatja be, ahol a festett kazettás mennyezetű templom mellett a Zselictől Göcsejig húzódó somogyi tájak parasztházait és eredeti udvarszerkezetét is megtekintheti a látogató (a gazdasági épületeket ma is használják a skanzenben). A Katica Tanya Aktív Pihenés Központban, Patcán minden hétvégén várják a látogatókat egy-egy jeles naphoz kötődő színes programmal. Bárdudvarnokon a művészeti alkotótelepnek otthont adó Goszthony-kúria, a kaposdadai völgyben lovasíjászat, Bőszénfán a Szarvasfarm, Simonfán pedig igazi turistaközpont várja a vendégeket pihenőházaival. A lovas programokat kedvelő vendégek lóháton is bejárhatják a Zselicet a 110 km hosszú lovastúra útvonalon. A túra a kaposvári Meistro Lovastanyáról indul, itt kell előre bejelentkezni.

 


A Zselic térsége Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. A Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el - a skóciai Galloway parkkal közösen - 2009-ben. A Kaposvártól 20 km-re található Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferenciaközpont gyakori kiindulópontja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett ún. csillagos égbolt túráknak.

Információ: Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület


Zselici Csillagpark - SEFAG Zrt. - Virtuális túra

A települések világításának robbanásszerű erősödésének hatására a fényszennyezés mértéke folyamatosan növekszik, aminek következményeképpen elveszítjük a csillagos égbolt látványát, kapcsolatunkat kultúránk egy részével. A csillagos égbolt természeti értékünk. Generációk nőnek fel úgy, hogy nem ismerik a Tejút látványát. A Zselic azon kevés helyek egyike a világon, ahonnan a háborítatlan csillagos égboltban gyönyörködhetünk.

Folyamatos éjszakai mérések, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közös munkájának eredményeként 2009-ben – Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – a Zselici Tájvédelmi Körzet elnyerte a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt az is mutatja, hogy a cím elnyerésével 2009 végén a világon mindösszesen 4 ilyen címet viselő park létezett, a másik kettő Észak-Amerikában volt található. 

A Nemzetközi Csillagoségbolt-park címre, erre a világszerte egyedi értékre alapozva, a fényszennyezéstől mentes környezet adta lehetőségekre építve hozta létre a SEFAG Zrt. A „Zselici Csillagparkot”, egy komplex turisztikai attrakciót, mely külső és belső programokat egyaránt kínál a látogatóknak. A pihenőpontokon a táj jellegzetességeiről, népi, tájépítészeti hagyományairól, az erdőgazdálkodás történetéről, vízi- és erdei életközösségekről szerezhetnek információkat. A kilátóból csodálatos kilátás nyílik a zselici erdősült rengetegre. A Látogatóközpontban a nappali programon naptávcsöves bemutató, planetáriumi filmvetítés, természeti- és csillagászati kiállítás, erdei túra várja az odalátogatókat. Éjszakai programokon a csillagos égbolt és az éjszakai erdő csodáival ismerkedhetnek.

A Látogatóközpontban csillagász és erdőpedagógus vezeti végig a vendégeket, akik bemutatják a távcsöveket és a meteorit-kiállítást, előadást tartanak a fényszennyezésről, a csillagos égboltról, valamint a Zselic éjszakai élővilágáról. Derült ég esetén a Nap távcsöves megfigyelésére van lehetőség. A programot planetáriumi előadás és filmvetítés zárja.

Nem csak egyéni látogatók, hanem baráti társaságok, családok, óvodai és iskolai csoportok részére is kínálnak programokat.

Az ajándékboltban „Csillagparkos” ajándéktárgyak, kézműves és helyi termékek, üdítők, csokoládé vásárolható.

A Látogatóközpont a távcsőkupola kivételével akadálymentesített. Kerekesszékes látogatók az észlelőteraszon vehetnek részt távcsöves bemutatókon.

„Éjszakai programok”

A Zselici Csillagparkban vezetett éjszakai túrákra és távcsöves bemutatókra van lehetőség.

A csillagnéző túrák hossza általában 4-5 km, de igény esetén rövidebb is lehet. A körutak kezdő- és végpontja gépjárművel jól megközelíthető. A séta szürkületben indul, így a résztvevők szeme fokozatosan hozzászokhat a sötéthez, és a teljes sötétség beállta után is zseblámpa fénye nélkül haladjunk. A legtöbb ember számára önmagában már az is egy új élmény, hogy mesterséges fényektől távol is képes a szemünk az éjszakai tájékozódásra. A túra folyamán a csoport több alkalommal megáll olyan tisztásokon, ahol az égboltra megfelelő kilátás nyílik. Ezeken a helyszíneken csillagász szakvezető mutatja be az égbolt fő látványosságait, aktuális jelenségeit. A sötétség beállta előtt a zselici tájat és élővilágot ismertetik a túravezetők.

Éjszakai távcsöves bemutatók alkalmával az égbolt nevezetes csillagképeit és a Tejút derengő sávját csodálhatják meg a szabad ég alatt. A bemutató során a Hold krátereit, bolygókat, érdekes kettőscsillagokat, gömbhalmazokat, galaxisokat tekinthetnek meg 10, 20, 40 centiméter lencse-, ill. tükörátmérőjű távcsövek segítségével. A program során a látottakról érdekes háttérinformációkat ismertetünk.

Az éjszakai túrák és a távcsöves megfigyelések időpontjai a Hold állásához igazodnak, ezekről a honlapon tájékozódhatnak a Látogatók.

Információ és bejelentkezés:

SEFAG Zrt - Zselici Csillagpark
7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz.
Telefon: +36 82 505 180, +36 30 190 7360
E-mail: info@zselicicsillagpark.hu
Postacím: 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszy u. 21.
Web: www.zselicicsillagpark.hu


Ropoly-tó

A Zselici Csillagpark területén húzódó völgyben  évtizedekkel ezelőtt horgásztavat, majd egy látvány tavat hoztak létre. A tó a zselici turistautak csomópontjában fekszik, ezért a térség hamar népszerű lett a kirándulók körében. Az igényekhez igazodva több lépcsőben komplett ökoturisztikai létesítmény épült környezetében.

A bakancsos turistákat az eső elől menedéket nyújtó filagóriák és tűzrakóhely várja. A lóháton érkezőknek lovaspihenők készültek. A tó melletti természetőrház információs központként is működik, ahol a környék látnivalóiról, a túra- és szálláslehetőségekről lehet tájékozódni. A Zselic hagyományos építészeti stílusában készült el a tájház: a nádfedeles épületben a környék népművészetét és a parasztság egykori használati tárgyait  láthatjuk.

Ideális célpont egyedül és társasággal túrázóknak, kiránduló iskolai és óvodai csoportoknak, családi és baráti társaságoknak. Az őshonos állat- és növényvilág iránt érdeklődők a Zselici Csillagpark nappali természetismereti túráin, szakvezetéssel ismerkedhetnek meg a környékkel.

További információ: somogyturizmus.hu


 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: 5 465 182
Adatvédelem