Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2020. Április »
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 

 Akadálymentes verzió Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek  
 

LÁTNIVALÓK/ÉRDEKESSéGEK

Érdekességek, történetek


Nagyboldogasszony-székesegyház
(Kossuth tér)

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után a város lakói nem tudtak beletörődni a császári önkénybe. Tüntetőleg honvédsapkát, kokárdát viseltek. A császárellenes hangulat a fiatalokat is jellemezte. Amikor a Nagyboldogasszony templomban a pap a császárért akart imát mondani, a kaposvári gimnazisták azt köhögéssel akadályozták meg. Ahogy ez a korabeli jelentésben állt: "botrányt okozott a felséges fejedelemérti ima alatt erőltetett némi kehülés".

Másnap már csatlakoztak a diákokhoz a kóruson álló mesterlegények, így a köhögés még hangosabbá vált. Tizenegy diákot helyeztek vád alá tettükért: egy diákot kizártak a gimnáziumból, a többi diák 4-6 korbácsütésben, ill. jegyzőkönyvi megrovásban részesült.

 

 

 

 

 

 

 

Nepomuki Szent János szobor (Kossuth tér, a Nagyboldogasszony-székesegyház előtt)

Jánoska kaposvári szobra az elkészültekor még festetlen volt. A 19. század elején történt, hogy az éj leple alatt valaki befestette. Hiába keresték, a tettest nem találták meg. Csak hatvan év múlva jelentkezett a fővárosból Kaposi Illés, aki versbe szedve vallotta be tettét. Természetesen felajánlotta a szobor kijavítását is, de az akkori bíró ezt visszautasította.

Arany Oroszlán patika (Fő u. 19.)

Csokonai Vitéz Mihály egy kellemetlen fogfájás miatt volt kénytelen felkeresni Pyrker József patikáját - ez volt a költő második kaposvári látogatása.

Rippl-Rónai József kapcsolata a patikával sem mindennapi történet. A 14 éves fiút - rossz tanulmányi eredménye miatt - az édesapja beadta az Arany Oroszlánba patikussegédnek. Itt történt meg, hogy a bal kézfejét leöntötte kénsavval, ennek nyomát egy életen keresztül viselte. Annak ellenére, hogy ez az aprólékos munka nem volt neki való, beiratkozott a Budapesti Tudományegyetem Bölcsészeti Karára, mint gyógyszerész hallgató. A II. évet az orvosi karon fejezte be, és ugyanitt kapott gyógyszerészmesteri oklevelet is. Eztán visszatért Kaposvárra, az Arany Oroszlán patikába. Az ügyeleti szoba magányában festette meg a Fiatal nő estélyi virágos ruhában című képét.

 

Csiky Gergely Színház

A színjátszásnak mindig jelentős szerepe volt a városban. Emiatt a 19. század végére már esedékessé vált egy állandó kőszínház építése. A város vezetői 1908-ban kijelölték a helyét és meghirdették a nyilvános pályázatot. A rossz nyelvek szerint a kívánságok között szerepelt az is, hogy legalább egy ülőhellyel nagyobb legyen, mint az akkori pécsi Nemzeti Színház.

Végül 1911-ben nyitotta meg kapuit a maga idejében az ország legdrágább, legmodernebb és legnagyobb - akkor még 1400 nézőt befogadó - vidéki színháza.

 

 

Donner városrész

Donner János -aki osztrák és egyben sörivó ember volt -,hiányolta Kaposváron a jóízű sört. Időnként Grazból hozattak, de a szállítás hosszú ideig tartott, s útközben vagy megbuggyant, vagy elfogyott. 1857-ben Donner János a Kapos folyón túl felépítette a sörfőzdéjét és lakóházát. Mivel nem kapott engedélyt a sörfőzésre, ezért egy kocsmát is nyitott, amely rövid időn belül nagyon népszerűvé vált. Donner János kocsmája már rég nem létezik, de a városrészen rajta ragadt a neve.Emlékét egy a körforgaloban elhelyezett Söröskorsó alakú szökőkút őrzi.


Ádám -Éva lakóház (Kontrássy u. 4.)

Kaposvár egyik legszebb szecessziós stílusú épületének homlokzatán látható díszítés a hiányosöltözetű Ádámot és Évát ábrázolja. Ez 1912-ben a város lakói körében nagy felháborodást keltett olyannyira, hogy a szobrokat fel kellett öltöztetni! Ádámot és Évát két egykori iskolatárs faragta, a kaposvári Borovitz Imre és a veszprémi születésű Csikász Imre. A két művész versenyre kelt, hogy ki tudja hamarabb elkészíteni a saját szobrát, Csikász a nőalakot, vagy Borovitz a férfit? Végül Csikász tizenkét óra alatt végzett a nóalakkal, így huszonöt sör volt a jutalma!

 

 

 

 

 

 

Megyei és Városi Bíróság épülete (Bajcsy-Zs. u. 3.)

Megyei és Városi Bíróság épülete

Az 1906-ban épült, monumentális épület dísze a tetején lévő két csonka torony között trónoló Justitia istenasszony szobra. A szobor különlegessége, hogy Justitia a szokásostól eltérően bal kezében tartja a pallost, jobb kezében a mérleget és nincs bekötve a szeme.

 

 

 

 

 

Gugyuló Jézus-szobor  (Csalogány utca - Béla király utca sarok)

Gugyuló Jézus-szobor

A város legrégebbi barokk stílusú szobra, az 1721-ből származó "Jézus segíts" feliratú tubernákulum oszlop. A fülkében egy összekötözött kezű, töviskoszorús Jézus szobor látható, guggoló helyzetben. Ezért nevezik a kaposváriak "gugyuló Jézusnak". 

A szobrot az utóbbi időszakban többször ellopták ismeretlen tettesek. Az előkerülése után 2006-ban a Városháza díszes lépcsőházában kapott helyet.

 

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:

Dávid János (szerk.): Kaposvár és környéke. Dávid Kiadó, Kaposvár, 2000.

Hartner Rudolf: Kaposi fák a várostörténet tükrében. Kaposvárért Közalapítvány, Kaposvár, 2002.

 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: 3 814 290
Adatvédelem