Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2024. Március »
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Akadálymentes verzió Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek  
 

LÁTNIVALÓK/NEVES SZEMéLYISéGEK

Festőművészek

Jeles, nemzetközileg elismert festőművészei vannak Kaposvárnak, akik több szállal kötődnek a városhoz, annak kulturális életéhez. Festőink tiszteletére 2000 óta, immár hagyományosan május végén zajlik a - korábbi nevén- Festők Városa Hangulatfesztivál, melyet 2014 óta Rippl-Rónai Fesztiválnak hívnak. A négy napos könnyed, vidám, mediterrán atmoszférájú programsorozaton az utcán alkotó festők, kézművesek, előadóművészek között nézelődhet a látogató

 

Rippl-Rónai József (Kaposvár, 1861. - Kaposvár, 1927.
)

Kaposvár leghíresebb, nemzetközileg is ismert és elismert festője Rippl-Rónai József. A művész kaposvári családból származott, itt született 1861-ben. Iskoláit itt végezte, és gyógyszerészinasként dolgozott az Arany Oroszlán patikában. Budapest, München, Párizs után 1902-ben francia feleségével tért vissza Magyarországra. 1908-ban vásárolta meg és költözött be a Róma-hegyi villába, amely napjaink egyik legértékesebb helyi látnivalója. A villában művészparadicsomot rendezett be, itt látogatta meg az akkori művészvilág: Ady, Móricz, Szinyei-Merse, Medgyessy, akiket Rippl-Rónai meg is festett.

Vaszary János (Kaposvár, 1867. - Budapest, 1939.)

Kaposváron született, iskoláit itt végezte. A Képzőművészeti Főiskola tanáraként  a modern festészet szabadságát hirdette, s hazai viszonyok között Vaszary képviselte a haladó művészetet. Művészként nem a szülővárosukban Kaposváron, hanem Párizsban ismerték meg egymást Rippl-Rónaival. Szülőháza a Zárda u. 9. szám alatt található.

Balázs János (Magyaregres, 1904. - Kaposvár, 1927.)

A zseniális tehetségű Balázs János tizenhat éves korától kezdve többször felkereste Rippl-Rónait a Róma-hegyi villában, s korrektúrát kért a magával vitt munkáira. A Mester nagy művésztehetségnek tartotta.
Ady és Babits verseihez készített szecessziós stílusú illusztrációkat, bibliai jeleneteket.
A Rippl-Rónai Múzeumban tizenhárom képével találkozhatunk.

Bernáth Aurél (Marcali, 1895. - Budapest, 1982.)

A somogyi születésű festőnek Rippl-Rónai öccse, Ödön egyengette útját a művészet felé. Nagybánya, Bécs, Berlin után hazatért. A Képzőművészeti Főiskola tanáraként a tradíciók megtartását és a személyes élmények kifejezését ösztönözte. 1982-ben Budapesten halt meg.

Galimberti Alajos (Trieszt, 1847. - Kaposvár, 1897.)

Kaposvár határában telepedett le a művész. Két látképet készített Kaposvárról és a helyi polgárok arcképét is megfestette. A kaposvári fiatalokat készséggel tanítgatta festeni. Kilencedik gyermeke volt Galimberti Sándor festőművész.

Galimberti Sándor (Kaposvár, 1883. - Budapest, 1915.)

A kaposvári családból származó művész iskolai tanulmányait Kaposváron végezte. Festeni édesapja tanította. Róma-hegyi villájában Rippl-Rónai József fedezte fel tehetségét.

Kunffy Lajos 
(Orci, 1869. - Kaposvár, 1962.)

Kunffy a kaposvári gimnáziumban tanult, ifjúkorát is a városban töltötte. Már Európában ismert festőművész volt, amikor letelepedett Somogy megyei birtokán. Ettől kezdve Kaposvár művészi életében jelentős szerepet töltött be. Többször rendezett itt kiállítást, műtermét nyilvános képtárrá avatták. A kaposvári kórházban hunyt el.

 

 

 

 

 

 

Martyn Ferenc (Kaposvár, 1899. – Pécs, 1986.)

Martyn Ferenc, a Kaposváron 1899-ben született művész, Piacsek bácsi unokájaként Rippl-Rónai családi körében nevelkedett. A Mester stílusában festette korai képeit. Hosszú franciaországi, spanyolországi tanulmányútja során az avantgarde stílusok követőjeként lett a hazai absztrakt festészet egyik letéteményese. 87 évesen Pécsett hal meg.

Szász Endre (Csíkszereda, 1926. – Mosdós, 2003.)

A modern magyar képzőművészetben a szürrealizmus egyéni képviselője a csíkszeredai születésű Szász Endre. Bravúros technikával készült festményein az emberi karakterek szimbolikus fejdísszel jelennek meg. Könyvillusztrációi iskolateremtők voltak a 60-as években. Amerikai karrierje után Kaposvár közelében, Várdán telepedett le, s 77 évesen a mosdósi kórházban hunyt el. A kaposvári Kormányhivatal első emeletén látható Somogy című monumentális porcelán faliképe.


Írók, költők



Ady Endre
 (Érmindszent, 1877. - Budapest, 1919.)

Ady Endre kétszer látogatott el városunkba. Először még újságíró korában, 1902-ben járt itt. Másodszor hét év elteltével, már országos hírű költőként volt hivatalos saját felolvasóestjére, a Korona szállóba (mai Kapos Hotel), ahol hatalmas sikert aratott. Itt ismerkedtek meg személyesen Rippl-Rónai Józseffel, aki Róma-hegyi villájába invitálta a költőt.

Ady kaposvári látogatásának emlékére írta a "Kisvárosok őszi vasárnapjai" című költeményt.

 

Berzsenyi Dániel (Egyházashetye, 1776. - Nikla, 1836.)

A niklai remete élete vége felé, már nagy betegen, de rendszeresen kéthavonta lovas kocsival utazott be Kaposvárra, Somogy vármegye könyvtárába. Korabeli feljegyzések szerint négy év alatt 134 kötetet kölcsönzött ki, így a könyvtár egyik legaktívabb felhasználója volt.

Csokonai Vitéz Mihály (Debrecen, 1773. - Debrecen, 1805.)

Kaposváron két alkalommal járt a Somogyban tartózkodó költő.
Először azon a megyebálon vett részt, ahol gróf Széchenyi Ferenc főispáni beiktatása történt. Ez az esemény ihlette a "Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon" című vígeposzát.
Második látogatását egy kellemetlenebb esemény okozta: fogfájás miatt kereste fel Kaposváron Pirker József patikáját.

 

 

 

Fekete István (Gölle, 1900. - Budapest, 1970.)

A természet- és ifjúsági irodalom legjelentősebb írója az elemi iskolát Kaposváron fejezte be, majd a helyi főgimnáziumban (mai Táncsics Mihály Gimnázium) és a polgári fiúiskolában tanult.
A városban utcát neveztek el róla.

Fésűs Éva (Cegléd, 1926. - Kaposvár, 2019.)

Az írónő 1950-ben kötött házassága óta Kaposváron élt. Nyugdíjazásáig gyors- és gépíróként dolgozott. 17 önálló mesekönyve jelent meg. Több száz óvodásoknak szóló műsora és 28 mesehangjátéka hangzott el a Magyar Rádióban, 2 bábfilm sorozatát, 2 mesejátékát és 2 zenés mesefilmjét (A palacsintás király, Csaló az Üveghegyen) vetítette a Magyar Televízió. 2004-ben Kaposvár Város Díszpolgára lett.

Jókai Mór 
(Komárom, 1825. - Budapest, 1904.)

Jókai Mór és a kaposvári lapszerkesztő, Roboz István még a kollégiumi évek alatt kötöttek barátságot, amit egy életen keresztül ápoltak. Így Jókai többször is küldött írásokat a Somogy című hetilapnak.

 

 

 

 

Kisfaludy Atala (Kötcse,1836. - Kaposvár, 1911.)

Házasságkötésekor költözött Kaposvárra, és ezt követően kezdett el verseket írni. Verseit és novelláit nemcsak a helyi Somogy című hetilap, hanem a fővárosi Hölgyfutár, Koszorú, Vasárnapi Újság is közölte. Ő az első költőnő, akit tagjává választott a Petőfi Társaság és a kaposvári Berzsenyi Társaság egyik alapítója. Lánya Szalay Fruzsina költőnő.

Móra Ferenc (Kiskunfélegyháza, 1879. - Szeged, 1834.)

Az író szerette a várost. Baráti kapcsolatban volt a kaposvári múzeum igazgatójával, sokszor megfordult a megyeszékhelyen. Érdekesség, hogy itt vette és vitte haza az unokájának az első babacsörgőt.

 

 

 


Móricz Zsigmond (Tiszacsécse, 1879. - Budapest, 1942.)

Az író komoly barátságot ápolt Rippl-Rónaival. Első találkozásuk Kaposváron 1911-ben történt, egy Nyugat est alkalmával. A kaposvári Róma-hegyen, a Rippl-Rónai villában megtekinthető a festőművész Móriczról készített képe.


Szalay Fruzsina (Kaposvár, 1864. - Kaposvár, 1926.)

Édesanyja Kisfaludy Atala, az első kaposvári költőnő, aki már gyerekkorában megismertette vele a magyar írókat, megszerettette az irodalmat. Számos verse jelent meg a hazai lapokban, alelnöke volt a Berzsenyi Társaságnak. Halála előtt férjétől azt kérte, hogy kéziratait a szeme láttára égessék el. A kaposvári Keleti temetőben, az édesanyja mellé helyezték örök nyugalomra.

Takáts Gyula 
(Tab, 1911. - Kaposvár, 2008.)

A költő, író, műfordító, a Nyugat úgynevezett harmadik generációjának jeles képviselője, Kaposváron élt. 1940 - 47. között Kaposvárott középiskolai tanár. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a Somogy Megyei Múzeumok igazgatójává 1948-ban nevezték ki. E tisztségéből ment nyugdíjba 1971-ben. 1985-től a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke. 1994-től a Magyar Pen Club alelnöke. 1992-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja. 1973-tól Kaposvár díszpolgára.
Díjai:
1941 - Baumgarten-díj
1960 és 1971. József Attila-díj
1983. Művészeti Alap nagydíja

Papp Árpád (Somogyaszaló, 1937. - Ajka, 2010.)

Elemi iskolai magánvizsgáit a kaposvári Anna-utcai iskolában tette le, majd a Sétatéri iskola növendéke volt. 1955-ben érettségizett a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban. A költő, műfordító, irodalomtörténész szerkesztő és tanár úr 1974-től az újjászerveződő Somogy folyóiratban szerkesztett irodalmi rovatot. 1966-tól főmunkatársa az immár 11. kötetéhez érkezett Világirodalmi Lexikonnak, összefogja az újgörög és ciprusi szakterületen tevékenykedő kutatók munkáját. 1977-ben (Esterházy Péterrel megosztva) neki ítélték oda a legjobb első kötet (Metszéspontok. Versek és műfordítások, Magvető, 1976) jutalmazására alapított díjat, melyet végül is nem vett át. (Ezt az 1972-ben megjelent saját kiadású könyve és több kötetnyi műfordítása figyelmen kívül hagyásának tekintette.) 1980-ban Megyei Művészeti Díjban részesült. 1975-től tagja a Magyar írók Szövetségének; 1976-tól a PEN Clubnak és az Irodalmi Alapnak. A költő 1982 tavaszán több irodalmi esten szerepelt Görögországban Nikiforosz Vrettakosszal, József Attila fordítójával; a nemzetközi költőtalálkozóra írt "Argonauták" című (elhangzott magyar, görög és olasz nyelven) verséért aranydiplomával tüntette ki az athéni Parnasszosz Irodalmi és Művészeti Társaság.
Zeneszerzők, zenészek

Bartók Béla
 (Nagyszentmiklós, 1881. - New York, 1945.)

Bartók Béla 1925. január 19-én zongorahangversenyt adott Kaposváron, a színházban. Az ismert művész sajátos módon mutatta be a klasszikusok és a maga szerzeményeit. A kaposvári közönség minimális létszámban tartotta érdemlegesnek a koncert meghallgatását.

Dankó Pista (Szatymaz, 1858. - Budapest, 1903.)

A híres dalszerző prímásként lépett fel 1895-ben Kaposváron. A Korona étterem megtelt a cigányzenére kíváncsi közönséggel, akik csak kellő udvariassággal és nem kitörő lelkesedéssel fogadták a Dankó-zenekart. Ezért a következő napra meghirdetett előadás elmaradt.

Kodály Zoltán
 (Kecskemét, 1882. - Budapest, 1967.)

1959-ben vett részt a kaposvári Csiky Gergely Színház "Háry János" című előadásán.
Az itt tartózkodása alatt látogatást tett a város zenei intézményeiben és a levéltárban.

 

 

 


Színésznők



Blaha Lujza
 (Rimaszombat, 1850. - Budapest, 1926.)

A "Nemzet Csalogánya" először 1878-ban érkezett Kaposvárra, amelynek vasútállomásán hatalmas, éljenző tömeg várta. A Megyeháza nagytermében telt házas előadáson mutatták be "A falu rossza" népszínművet, melynek bevételét a kaposvári kisdedóvoda kapta meg.
Következő kaposvári fellépésekor is (1904-ben) határtalan rajongás és ünneplés vette körül a művésznőt.

 

 

Jászai Mari (Ászár, 1850. - Budapest, 1926.)

Az országosan ünnepelt színésznő többször vendégszerepelt a kaposvári színkörben. A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta, óriási sikere volt, zajos taps és hatalmas babérkoszorú várta.

 


Politikusok



Kossuth Lajos (Monok, 1802. - Torino, 1894.)

1869-ban Kossuth Lajost választották meg a kaposvári polgárok országgyűlési képviselővé. Kossuth ekkor már Turinban (Torinó) élt, nagy tisztelettel köszönte meg a lehetőséget, de nem fogadta el. Pár évvel később a városi közgyűlés Kaposvár díszpolgárává választotta. Turinban látogatást tettek nála a somogyiak, többek között a kaposvári Szalay Fruzsina költőnő. Kaposváron a róla elnevezett téren 1911-ben avatták fel a szobrát, majd a Városháza dísztermében 1905-ben helyezték el Bacskay Béla festőművész nagyméretű, egész alakos Kossuth képét.

 

 

Nagy Imre (Kaposvár, 1896. - Budapest, 1958.)

A mártírhalált halt, kaposvári születésű politikus az elemi iskolát Kaposváron végezte. Középiskolai tanulmányait szintén Kaposváron, az állami főgimnáziumban (mai Táncsics Mihály Gimnázium) folytatta. Lakatosinasként részt vett a kaposvári kórház munkálataiban, majd beiratkozott a kaposvári felsőkereskedelmi iskolába. Szülőházát emléktábla jelzi, szobrát 1996-ban állították fel a belvárosban, a róla elnevezett parkban.

gróf Széchenyi István (Bécs, 1791. - Döbling, 1860.)

A Széchenyi család több szálon kapcsolódott a megyéhez. Édesapja Széchenyi Ferenc Somogy megye főispánja volt; a beiktatásakor rendezett megyebálon Csokonai is részt vett. 1835-ben Széchenyi István volt az első, akit Kaposvár város díszpolgárává választott.

 

 



Sportolók



Csik Ferenc, úszó (Kaposvár, 1913. - Sopron, 1945.)

Eredetileg Lengvári Ferencnek hívták, majd miután a nagybátyja, dr. Csik László örökbe fogadta, vette fel a Csik nevet. Az úszás mellett vitorlázott, teniszezett, síelt és korcsolyázott. Nagyon szeretett táncolni is.
1932 - A torinói világbajnokságon tagja volt a 4 x 200 méteres váltónak.
1934 - A magdeburgi Európa-bajnokságon két aranyérmet szerzett gyorsúszásban.
1934 - Párizs. Teniszben megnyerte a Grand Prix-t.
1935 - Főiskolai világrekordot és Európa-csúcsot úszott.
1936 - A berlini olimpián 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnok, a 4 x 200 méteres gyorsváltó tagjaként pedig harmadik helyezett lett.
1937 - Végzett az orvosi karon és doktorrá avatták.
1939 - Újraindította és öt évig szerkesztette a Képes Sport-ot.
1943 - Az Orvosi Közlemények felelős kiadója volt.
Egy légitámadás során, Sopronban az utcán halt meg orvosi kötelessége teljesítése közben 1944-ben.
Róla nevezték el a kaposvári uszodát, és évenként megrendezik a Csik Ferenc-emlékversenyt.

Győrfi Endre, vízilabdázó (Hajmáskér, 1920. - Kaposvár,1992.)

Iskolai végzettsége: Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar.
Egyesületei: Kaposvári Turul, MAFC, Bp. Honvéd, Bp. Vasas, Kaposvári Vasas, Kaposvári Rákóczi SC (sportvezetőként).
Győrfi Endre is Kaposváron, az Adorján József vezette iskolában kötött barátságot a vízi sportokkal. Mellúszóként kezdte, pólóval folytatta és nyomban rögtön a kapuban kötött ki.
1944 - A válogatottban őrizte a magyar hálót.
1947 - Főiskolai Világbajnokságon aranyérmet nyert a válogatottal.
1948 - A londoni olimpián hat mérkőzésen védett, az olaszok elleni döntőn is. Ezüst- érmet nyert a válogatottunkkal.
1964-ben tért haza végleg Kaposvárra. Kezdeményezője volt a Csik Ferenc Emlékverseny megvalósításának.

Lengyel Árpád, úszó, vízilabdázó (Kaposvár, 1915. - New Jersey, USA, 1993.)

Egyesületei: Kaposvári Turul, BEAC
Karrierje a kaposvári uszodától a világhírnévig zökkenőmentes volt. Adorján József kitűnő mestere volt, s már ifjúként is végigverte az ország nagyjait a hazai bajnokságokon.
1934 - Magdeburg EB: 4 x 200 méteren aranyérem
1938 - London EB: bronzérem 100 háton, és 4 x 200 méteren 4. hely
1936 - Berlini Olimpia: 4 x 200 méteren bronzérmes lett.
1956-ban nyugatra távozott a családjával, ott érte a halál. Végrendeletében meghagyta, hogy hamvait a kaposvári családi sírboltban helyezzék el. Családja teljesítette óhaját, urnáját kegyeletes szertartás keretében 1997-ben helyezték el a kaposvári keleti temető családi kriptájában, amely éppen szemben található első edzője és mestere Adorján József nyughelyével.

Farkas János, lábteniszező (Kaposvár, 1950.)

Egyesülete: Kaposvári Gazdász
Ifjúkorában atletizált; az ifjúsági válogatott dobóatlétát, kalapáccsal és gerellyel egyaránt a legjobb három közé rangsorolták. 1966-ban felállított megyei rekordját máig sem döntötték meg. 18 évesen köszönt el a sportok királynőjétől és 1980-ban vett részt az első komolyabb lábtenisz versenyen. Sportága sokszoros válogatottja.
1980 - 94. nyolcszoros országos bajnok.
1990 - Svájc EB: egyéni ezüstérem.
1991 - Kaposvár EB: aranyérem.
1993 - Bukarest EB: aranyérem játszma veszteség nélkül.
1994 - Kassa VB: a sportág történetének első világbajnoki címét 44 évesen szerezte meg.
1992 - Brazília: Világkupa egyéni első helyezett
(Európa - Dél-Amerika válogatott lábtenisz mérkőzése).

Bogdán Endre, autómodellező (Kaposvár, 1942.)

Klubjai: Kaposvári Központi Modellező Klub, Latinca Sándor Művelődési Ház MK, Kaposgép VL MK, Kaposvári Textiles MK.
A megye egyik legnagyobb versenyzői múltját tudhatja maga mögött. Sportpályafutása repülő modellezéssel kezdődött 1954-ben, majd a négy évvel később (építődobozból) maga készítette autómodellel 11. lett az OB-n.
1968 - 1980. Tizenháromszoros országos bajnok.
1973 - Lublin EB: első helyezett.
1998 - Sydney VB: egyéniben bronzérem.
2005-ig mintegy 250 versenyen indult és 150 dobogós helyet szerzett.
1975 óta a Somogy Megyei Modellező Szövetség elnöke. A Modellezés című lapban számos szakcikke látott napvilágot.

Füzesy Zoltán ifj., ökölvívó (Kaposvár, 1961.)

Egyesületei: KSI, Újpesti Dózsa, Kaposvári Dózsa.
Ökölvívó édesapja volt az edzője.
1981 - 89. Ötszörös magyar bajnok 75 kg-ban.
1991 - magyar bajnok 81 kg-ban.
1985 - Budapest EB: 75 kg-ban ezüstérmes.
1988 - Szöuli Olimpia: ötödik helyezett középsúlyban.
1989 - Moszkva: A világbajnokságon bronzérmes.

Kovács László ifj., uszonyos és búvárúszó (Kaposvár, 1976.)

Egyesületei: MHSZ Könnyűbúvár Klub Kaposvár, Kaposvári Húsos SC, Kaposvári Adorján SE.
1991 - 1994. Többszörös országos bajnok egyéniben és váltóban.
1993 - Lyon VB: két ezüstérem 400 és 800 méteren.
1994 - Kína VB: váltó ezüstérem és 800 m-en egyéni 6. helyezett.
1991 - Athén Ifi EB: egyéni bronz, váltóban 1-3. hely, valamint két ezüst és bronz egyéniben 1993-ban.

Vinkler Péter, uszonyos úszó (Kaposvár, 1983.)

Napjaink egyik legeredményesebb uszonyos úszója, megannyi Európa- és világbajnoki cím birtokosa, világ- és Európa-csúcstartó, országos bajnoki címei megszámlálhatatlanok.
Jelentősebb eredményei:
2001 - Eger EB: aranyérem világcsúccsal 1500 m., ezüstérem 800 m-en és 4 x 200 m váltóban.
2005 - San Marino EB: két bronzérem 800 és 1500 méteren.
1999 - Strassbourg VB: aranyérem 800 és 1500 m., ezüstérem 4 x 200 váltó, bronzérem 400 és 800 m.
2002 - Patra VB: két aranyérem világcsúccsal 1500 és 800 m., egy bronzérem 4 x 200 váltóban.
2004 - Sanghai VB: egy-egy ezüst és bronzérem 1500 m és 800 m.

Borhi Zsombor, kajakozó (Pécs, 1972.)

Egyesületei: Kaposvári Vízügyi SC, Bp. Honvéd
A serdülők mezőnyében kétszer, az ifjúságiak között háromszor, a junior korcsoportban is országos bajnoki cím tulajdonosa.
Világbajnoki szereplése: Első kiemelkedő sikerét sportágában 1993-ban Koppenhágában aratta, ahol K2 tízezer méteren világbajnoki címet szerzett Ábrahám Attilával. (Ezzel Somogy megye első világbajnoka lett.) Ugyanakkor 1000 méter egyéniben negyedik helyezést, K4 1000 méteren ezüstérmet szerzett.
1994 - Mexikóvárosban K1 500 méteren világbajnok, K1 1000 méteren ezüstérmes,
K4 10 000 méteren negyedik helyezett lett.
Borhi Zsombor 18-szoros magyar bajnok, 7-szeres Világ Kupa győztes, Barcelonában és Sydneyben olimpiai csapattag.



Kaposi Mór, bőrgyógyász 
(Kaposvár, 1837. - Bécs, 1902.)

A híres bőrgyógyász orvos (akiről elnevezték a Kaposi-sarcomát), kaposvári gyermekként az elemi és a középiskolát itt végezte, az orvosi egyetemet viszont Bécsben. Már világhírű orvos volt Bécsben, amikor magyarosította a nevét Kohnról Kaposira. Ezzel is ki akarta fejezni ragaszkodását szülővárosához, hiszen kaposvári rokonaival is folyamatosan tartotta a kapcsolatot.
A kaposvári megyei oktató kórház az ő nevét viseli.


Kónyi Manó, gyorsíró (Kaposvár, 1842. - Budapest, 1917.)

Kaposváron született és itt végezte el az elemi iskolát a későbbiekben gyorsíróvá lett Kohn Manó. Ő volt az egyike a magyar nyelv szabályaihoz alkalmazkodó magyar gyorsírás megalkotásának. 1861 - 1865 között ő rögzítette a pesti, nagyszebeni, kolozsvári országgyűléseken a felszólalásokat, majd húsz éven át vezette az országgyűlés gyorsíróirodáját. Hat kötetben gyűjtötte össze és magyarázta Deák Ferenc beszédeit. Az ő tanácsára változtatta meg nevét Kohnról Kónyira.
Kaposvárhoz kötődik


Kaposvárhoz kötődik ...

Republic együttes

A 67-es út című slágerüknek külön története van. Cipő egykori feleségéhez íródott a dal, akivel a szakítást Cipő nem tudta hova tenni. De erre dalra a kaposvári lány (mert ide vezet a 67-es főút) semmit nem reagált...Az együttes rendszeresen nagysikerű koncerteket adott Kaposváron. Emlékét a Deseda-tó partján, egy Kling József tervezte Republic Emlékoszlop őrzi, természetesen a 67-es út mellett.

 

 

 

A.D. Stúdió együttes

Auguszt Bárió (1967, Kaposvár) a nyolcvanas évek közepén nyerte meg a Tinisztár vetélkedő fiú kategóriáját, majd az 1990-ben alakult A.D. Stúdió tagja lett.
2001-ben szólólemezzel jelentkezett, "Mikor a Föld alszik" címmel.


 

Felhasznált irodalom

Dávid János (szerk.): Kaposvár és környéke. Dávid Kiadó, Kaposvár, 2000.
Nagy Zoltán: Utcák, terek névadói Kaposváron. Kaposvár, 2005.
Magyar Életrajzi Lexikon 1000-1990. Javított, átdolgozott kiadás.
Jutasi Róbert: Sport reflektor. Ki kicsoda Somogyban? Kaposvár, 2007.
www.kaposvar.hu

 

 

 

 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: 5 464 450
Adatvédelem