Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2024. Március »
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Akadálymentes verzió Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek  
 

SZOLGÁLTATÁSOK/SZOLGÁLTATÁSOK/MúZEUMOK

MÚZEUMOK, KIÁLLÍTÓHELYEK, TÁJHÁZAK

Képekre kattintva megtekinthetőek képek a Múzeumokról


KAPOSVÁR

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 

A Rippl-Rónai Múzeum őrzője és közvetítője Kaposvár és Somogy megye kulturális, tudományos és művészeti értékeinek. A város központjában, klasszicista stílusú műemlék épületében működik.  A kiállítások alapja a múzeumi szakágak ( természettudományi, régészeti, újkortörténeti, néprajzi, művészettörténeti) által végzett kutatási, gyűjtési, gyűjteménykezelési munka. Állandó kiállítások: Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye, Fejezetek Somogy néprajzából, Természeti Örökségünk, Kincsek Somogy földjéből. Az állandó kiállítások mellett időszaki kiállítások, illetve múzeumpedagógiai programok, rendezvények várják a látogatókat. 


7400 Kaposvár Fő u. 10.

Tel.: 0620/287-9323 (jegypénztár)

E-mail: titkarsag@smmi.hu

http://smmi.hu/


Nyitva tartás: K-V 9:00-17:00; Hétfő szünnap

 

Virtuális túra 


"Somogyország vadászati kincsei" kiállítás

Az izgalmasnak ígérkező interaktív kiállítótérben belépéskor egy magasles fogad bennünket, tovább haladva az 1971-es világkiállításról kapunk rövid történeti áttekintést. A megye jelentős vadászati személyiségeinek portrésorozat állít emléket, majd bemutatkozik Somogy megye vadgazdálkodása. Szó esik a vadászkutyákról, solymászatról, apró- és nagyvad fajokról, agancsfejlődésről, megtekinthetjük a megye legnagyobb elejtett gímszarvas trófeáinak másolatát, végül a vadászat folyamatát kísérhetjük végig antik, és napjainkban használatos fegyverek bemutatásával. Végül a látogatás izgalmas zárásaként részt vehetünk egy lézeres céllövészeten is.

 

Nyitvatartási idő:

hétfő kivételével naponta a Rippl-Rónai Múzeum nyitva tartási idejében: K-V 9:00-17:00 

Tel.: 0620/287-9323 (jegypénztár)

Belépőjegyek a múzeum kiállítási épületében, Kaposvár, Fő u. 10. szám alatt vásárolhatók.

http://smmi.hu/jegy-kapcsolat

Felnőtt: 1000 Ft

Diák-nyugdíjas: 500 Ft

Csoportos felnőtt: 900 Ft

Csoportos diák/nyugdíjas: 450 Ft

Családi: 2000 Ft

Tárlatvezetés: 2800 Ft

70 év felett ingyenes.

Információ: http://www.vilagkiallitas2021somogy.hu/

Helyszín: Kaposvár, Anker-ház, Fő u. 12.


Rippl-Rónai Emlékmúzeum (Róma-villa)

Rippl-Rónai József, a stílusújító modern festészet magyarországi meghonosítója 1908-ben vásárolta meg a Róma-villát Gundy György operaénekestől, mely haláláig lakhelyéül szolgált. Ebben a csodálatos környezetben töltötte a nyarakat francia feleségével, itt alkotott, itt látta vendégül művészbarátait. A gyönyörű parkkal övezett, hatszobás emeletes villa, a színpompás, dekoratív képek, a kukoricás-stílus létrejöttének színtere volt. Az eredeti bútorokkal és több mint kilencven műalkotással berendezett múzeum gazdag betekintést nyújt a művész mindenkori festői korszakába.

A látogatóközpontban kapott helyet a rekonstruált Andrássy ebédlő, amely 2013-ban elnyerte az "Év kiállítása" megtisztelő címet. Az Andrássy-ebédlő egységes látványelv szerint összeállított szecessziós enteriőr. A modern magyar iparművészet első, nagy jelentőségű műegyüttese. A maga egészében és részleteiben csak archív fényképek alapján ismerjük, mert az első világháború dúlása következtében 1918-ban Tiszadobon az Andrássy kastélyban nyoma vezsett, elpusztult. Levelezések és tervrajzok adnak lehetőséget betekinteni Rippl-Rónai tervező gondolataiba. 

Az Emlékház újdonsága a Rippl-Rónai Virtuális Tér, ahol a modern technika segítségével beléphetünk a festő egyik híres alkotásába és kipróbálhatjuk milyen is az, amikor kukoricás stílusban festünk egy virtuális vászonra.



7400 Kaposvár, Fodor József u 35 .

Tel.: 0682/510-049 vagy 0630/206-2881

A villához egyénileg a 91-es (hétköznap) és az 51-es (hétvégén) helyi járatos busszal juthat ki. 

Menetrend: http://kaposbusz.hu/menetrendonline/

http://ripplronaiemlekhaz.smmi.hu/

Általános nyitva tartás: K-V 9:00-17:00; Hétfő szünnap

 


Fényes ezüstök és aranyak Somogyországból

Félezer még be nem mutatott pénzérmét, köztük igazi ritkaságokat láthat a nagyközönség a Rippl-Rónai Múzeum állandó kiállításán. Az elsők között mutatják be III. Frigyes dán és norvég király kétszeres aranydukátját vagy épp Báthory István lengyel királyként vert aranydukátját.

 

7400 Kaposvár Fő u. 10.

Tel.: 0620/287-9323 (jegypénztár)

E-mail: titkarsag@smmi.hu

http://smmi.hu/

 



Vaszary Képtár

A Vaszary Jánosról elnevezett képtár kortárs időszaki képző- és iparművészeti kiállítások színhelye. A Képtár az Együd Árpád Kulturális Központ - Agórában talált otthonra.


7400 Kaposvár, Nagy Imre tér 2. Agóra 1. emelet

E-mail: vaszary.keptar@csiky.hu

https://www.vaszarykeptar.hu/

Belépődíjak: https://www.vaszarykeptar.hu/?page_id=5963

Nyitva tartás: szerdától-péntekig 10:00-18:00, szombaton 10:00-16:00



Erdők Háza – karnyújtásnyira a Somogyi erdő

A Kaposvár belvárosban kialakított látogatóközpont interaktív ismeretterjesztő eszközökkel hozza közelebb az érdeklődőkhöz a somogyi erdők világát. A színes, izgalmas, játékokkal is kiegészített tablók az erdő élővilágáról, az erdőben zajló értékteremtő munkálatokról, a fa megújíthatóságáról, felhasználásáról, az erdész és vadász hivatásról adnak információt.

A természetkedvelő turistáknak, családoknak, szakmai és baráti társaságoknak, óvodás és iskolás csoportoknak – igényeiknek és korosztályuknak megfelelően – szakvezetéssel kínál kiállítás-megtekintést és számos kiegészítő vagy időszakos programot a látogatóközpont. Az épület emeletén kialakított térben rendszeresen látogathatók fotó- és képzőművészeti tárlatok, emellett itt kapnak helyet szakmai rendezvények, különféle kreatív és játékos foglalkozások, természetfilm-vetítések és más gyerekprogramok. Előzetes bejelentkezés szükséges.

 

7400 Kaposvár, Bajcsy Zs. u. 21.

Tel.: 0682/505-175   0682/505-176

E-mail: info@somogyierdokhaza.hu

http://somogyierdokhaza.hu/

Előzetes bejelentkezéssel látogatható.

A képre kattintva megtekinthető egy rövid videó, melyben bemutatkozik  a Látogatóközpont: 


Takáts Gyula Emlékház

7400 Kaposvár, Kovács-Sebestény Gyula u. 9.

2023. augusztus 1-jén, kedden újra kinyitja kapuit a Takáts Gyula Emlékház, az író egykori otthona Kaposváron. Az érdeklődők megtekinthetik, hol és mit alkotott Kossuth-díjas költőnk. 

Az emlékház augusztustól kéthetente kedden, valamint egyéb időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Tel.: 82/527-350 

A költő lakóházát díszítő alkotások a kortárs képzőművészek barátságának tárgyiasult bizonyatékai, emlékei. A költő személyes használati tárgyai és a falakon Rippl-Rónai József, Egry József munkái az elmúlt évszázadot idézik.


                  Az otthon melege - A Steiner gyűjtemény c. állandó kiállítás a Vaszary Emlékházban

A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható keddtől-péntekig, 10-16 óráig.

Bejelentkezés a 20/287-9323-as telefonszámon.


Vaszary Emlékház

7400 Kaposvár, Zárda u. 9.

 



Tisztelt Látogatók!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Szentjakabi Bencés Apátság Romkert
a felújítási munkálatok ideje alatt nem látogatható.
Szíves megértésüket köszönjük!



Az 1061-ben alapított bencés apátság román stílusú épületmaradványa Kaposvár legrégebbi védett műemléke. Az egykori kerengőben kialakított kőtárban szép román kori és gótikus bordaprofilok láthatók. A romegyüttes rekonstruálását követően, megújult színpaddal, nézőtérrel, új fény és hangtechnikával várja az érdeklődőket a szabadtéri színházi és zenei esteken.

Képzőművészeti táborok színtereként is szolgál.

Elérhetősége: +36203821769

http://bencesapatsag.smmi.hu/



Fekete István Látogatóközpont

A Látogatóközpontban a Deseda-tó változatos élővilágának képviselőit csodálhatjuk meg. Egyik fő látványeleme az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa , mely körül a vizek-vízpartok, a mezők és az erdők élővilága elevenedik meg előttünk, míg a fa törzsén és lombkoronáján macskabaglyot, fakopáncsot, szajkót, nyusztot és egy vörös mókust is láthatunk. Egy hatalmas akváriumban pedig megtekinthetjük a Deseda-tó jellegzetes növényevő és ragadozó halait. Lehetőség van kipróbálni többféle interaktív játékot, ill. időszaki kiállításokat megtekinteni. A kültéri bemutatóhelyeinkről madár-, szitakötő-, béka- és teknősmegfigyelő helyről lehetőségünk van meglesni a desedai élővilágot élettevékenységük közben. További szórakozási lehetőséget jelentenek még a játszótér, a kerékpár- és csónakkölcsönzés és a kirándulóhajózás is.

Kaposvár-Toponár, a desedai strandtól északra

E-mail: deseda@smmi.hu

Tel.: 0630/869-6051, 0620/3102-639

http://deseda.smmi.hu/

 


Madár- és Élménypark

A Madár és Élménypark 2010 márciusában nyílt meg Bárdudvarnok festői szépségű kistelepülés  részén, Zsippón. Az élménypark 2,5 hektáros. Területén Somogyban egyedülálló 1,5 hektáros arborétumot találunk. Közel 100 fajta madarat, köztük pávát, 37 fajta galambot, 26 tyúkfajtát, papagájokat, vízi szárnyasokat és egyéb érdekes madarakat láthatunk. Parasztházunkban megcsodálhatja a paraszti élet tárgyait, ruháit, képeit. Nádtetős pajtánkban bepillantást nyerhet a régmúlt földművelés eszközeire és termékek feldolgozására. Bemutató kertünkben közel 100 régi, illetve mai növényfajta termesztésével ismerkedhet meg. A park színfoltjai a szökőkút, a kilátó, az indiánsátor és a számtalan nyíló virág, a sokféle örökzöld és lombhullató bokor és fa. A sokféle látnivaló megtekintése és a túraútvonal bejárása után kedvére sportolhat, játszhat a sportpályán. 2015-től pónilovas és szamaras állatsimogatóval bővült az élménypark.
7478 Bárdudvarnok-Zsippó 50.

Tel.: 0630/517-7430, 0682/713-089

E-mail: zsipposzepe@citromail.hu

http://zsipposzepe.fw.hu/

Egyéb időszakban előzetes telefonos bejelentkezés alapján.


SZENNA

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény


Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Kaposvártól 8 km-re található. Az országban egyedülálló módon egy élő falu közepén jött létre. Célja Belső-Somogy és a Zselicség népi építészetének, lakáskultúrájának és életmódjának bemutatása a 19. század közepétől a 20. század első feléig eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és technika alkalmazásával történt. Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg a múzeumot. Jelenleg öt porta található az egy utcából álló, múltidéző épületsoron. A lakóházakon, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince, présház és a megye vallási sokszínűségét bemutató szakrális építmények is megtekinthetők. A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben nép barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom, mely igazi ékköve a megyének. A templom máig aktív szerepet tölt be a falu életében. A Szennai Skanzen az épületek sikeres és hiteles újra telepítéséért 1982-ben megkapta az Európa-Nostra Díjat.

7477 Szenna, Rákóczi F. u. 2.

Tel.:  06/704569536

Email szenna@skanzen.hu

http://www.skanzen.hu/hu/a-skanzen/intezmenyeink/szennai-skanzen

 

Nyitva tartás: 2023. november 14-től – december 10-ig: szombat-vasárnap 10:00 - 16:00

A téli időszakban 2023. december 11-től – február közepéig a skanzen zárva tart.

Csoportok számára előzetes bejelentkezéssel látogatható 2023. december 11 – január 8. között. Bejelentkezni a 70/456-9536-os telefonszámon lehet. 


A képre kattintva megtekintheti a skanzen imázs filmjét


SOMOGYVÁMOS

Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm



Somogyvártól letérhetünk az útról Somogyvámos irányába. Somogy megye egyik legjelentősebb középkori műemléke található itt, a Pusztatorony. 1993-ban a település elfogadta a Magyar Krisna-tudatú Hívők Közösségének letelepedési kérelmét.. A Krisna-völgy egy békés sziget a rohanó hétköznapok tengerén, a Balatontól csak harminc kilométerre, Kaposvár és Fonyód között félúton. A kétszázhatvan hektáron fekvő terület – mely egyben kulturális központ és biofarm is – igazán szép látnivalókkal és új élményekkel kecsegtet az idelátogatók számára. A völgy területén jelenleg közel százötven Krisna-tudatú hívő él, akik ökogazdálkodással, védikus – az ősi indiai szentírásokon, a Védákon alapuló – életmóddal, és számtalan hasznos és érdekes dologgal foglalkoznak – önfenntartásra törekedve. Az idelátogató vendégeket körbe vezetik a templomépület területén, ahol kulturális programokon vehetnek részt a páratlan szépségű indiai szentélyben, valamint a különleges csemegéket kínáló éttermet és a keleti ajándékboltot is meglátogathatják. A völgy legnagyobb eseménye az évente, júliusban megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú.



8699 Somogyvámos, Fő u. 38.

Tel.: 0630/436-3900

E-mail: info@krisnavolgy.hu

http://krisnavolgy.hu/


VÁRDA

Szász Endre Kastélymúzeum


A Szász Endre Kastélymúzeum Somogy megyében, Várdán található. Szász Endre egykori lakhelyén özvegye, Szászné Hajdu Katalin jóvoltából és a Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület munkatársainak közreműködésével tekinthető meg a művész hagyatéka. A hat hektáron elterülő ősfákkal körülvett emlékház előzetes időpont egyeztetés alapján látogatható.

A művész születésének 90. évfordulója alkalmából a tárlatvezetést ajándékba adjuk a kirándulók számára.

KIÁLLÍTÁSOK:

1. Műterem látogatás: reneszánsz és német barokk stílusú bútorok, 160-180 cm magas kínai padlóvázák, XVIII-XIX. századi ikon gyűjtemény, festmények, Szász Endre falikárpitok, ifjú kori alkotásai, és megtekinthető a művész egykori műterme.

2. Antik műtárgy gyűjtemény: francia, XIV. Lajos kori rokokó, angol barokk, chippendale stílusú bútorok, órák, porcelánok szőnyegek láthatók. A látványt bővítik a különböző stílusú szobrok, tükrök, valamint neves magyar és külföldi festők képeiben gyönyörködhetnek az érdeklődők. A biedermeier, az eklektika, vagy a szecesszió szerelmesei is megtalálhatják a szemüknek és lelküknek kedves tárgyakat.

3. Oldtimer gyűjtemény:Szász Endre veterán autói

4. Séta az arborétum jellegű parkban: ha szeretne sétálni, csendre vágyik, illetve madárdalra és a szép növényekben szeretne gyönyörködni.


7442, Várda, Fő utca 97.

Tel.: +36 30 959 6979

E-mail: szaszendre.info@gmail.com

http://szaszendre.com/kastelymuzeum/

 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: 5 464 516
Adatvédelem